TESTOVI, RECENZIJE I OPISI AUTO-DIJAGNOSTIČKE OPREME

ELMCONFIG – uključite skrivene opcije na Vašem Fordu

ELMCONFIG logo

ELMConfig je program ruskog entuzijasta Sergeja, poznatijeg pod nadimkom civil-zz. Softver je preveden na engleski jezik i jednostavan za upotrebu i potpunom laiku. Iako je ELMConfig besplatan program pozivam Vas da, ukoliko Vam se svidi i odlučite podržati njegov razvoj, uplatite neku sitnu donaciju na autorov račun.

Namijena ELMConfig aplikacije je uključivanje i isključivanje raznih opcija ECU-a na Ford Focus / Kuga / C-Max / Mondeo / S-Max / Galaxy ECU vozilima. Ove opcije obično Vam mogu biti podešene samo u ovlaštenim FORD servisima koji će Vam za ovakve promijene naplatiti najmanje jedan skupi radni sat. Za otprilike istu ili manju cijenu ovo možete odraditi i sami kod kuće i to neograničeni broj puta.

ford logo

Što sve mogu podesiti ELMConfig programom

Evo nekoliko primjera onoga što možete podesiti pomoću ELMConfig softvera.

 • zvuk vožnje u rikverc
 • automatsko zaključavanje vrata u vožnji
 • otvaranje / zatvaranje prozora pomoću ključa
 • Ford Eco Mode
 • Informacije audio sustava na instrument tabli
 • Bluetooth / telefon informacije na instrument tabli
 • Indikator brzine
 • Automatsko grijanje vjetrobrana (Ako je vanjska temperatura niska)
 • Trajanje pranja farova
 • Vrijeme do gašenja unutrašnjeg osvjetljenja
 • Zvučno upozorenje na pojas uključeno/isključeno
 • Lampica pojasa uključena/isključena
 • Otključavanje svih ili samo vozačkih vrata na prvi pritisak daljinskog zaključavanja

Naravno, ovo nije konačan popis funkcija već samo nekoliko primjera mogućih opcija. Osim ovih podešavanja program može pročitati i pobrisati greške iz svih dostupnih sustava u spojenom vozilu.

Što mi je potrebno za rad sa ELMConfig programom

Za rad sa ELMConfig programom potrebno Vam je PC računalo sa Windowsima od XP do 10. Na računalo je potrebno instalirati ELMConfig software koji možete skinuti klikom na donju poveznicu:

Program je u ZIP arhivi pa ga trebate raspakovati negdje na svoj disk C: ili desktop. Program pokrećete klikom na ELMConfig.exe.

Osim računala i softvera trebati će Vam i kabel kojim će te spojiti računalo i svoj automobil. ELMConfig program predviđen je za rad sa ELM327 serijom dijagnostičkih interfejsa. Pošto veliki broj firmi proizvodi razne izvedbe ovog popularnog autodijagnostičkog adaptera evo nekoliko napomena oko odabira pravog.

 • ELM327 interfejsi prodaju se u izvedbama sa USB spajanjem te bežićni preko bluetooth ili WiFi veze. Za rad sa ELMConfig programom preporučuje se USB verzija
 • ELM327 interfejse možemo podijeliti na one sa ELM327 chipom firme ELM electronic koji slove za najbolje, ali ih je kod nas gotovo nemoguće nabaviti. Zatim su tu interfejsi drugih proizvođača koji mogu biti bazirani na PIC18F25K80 chipu (kao i originalni) ili nekom drugom zamjenskom chipu. Ovi bazirani na originalnom PIC18F25K80 chipu su po kvaliteti slični originalnom uređaju firme ELM Electronic i rade sa većinom programa uključujući i ELMConfig. Najjeftiniji sa kineskim zamjenskim čipovima, kakvih je većina adaptera naručenih sa ebay-a ili aliexpresa nisu dobri za korištenje sa ELMConfig programom i nikako ne preporučamo njihovu kupnju. Oni će raditi sa nekim generičkim OBDII programima no ne i sa ozbiljnijim softverima kao što je ELMConfig, ForScan, Multiecuscan i slični.
 • FORD vozila koriste dva načina komunikacije sa dijagnostičkim uređajem HS-CAN i MS-CAN. Dio modula u vozilu komunicira preko HS-CAN veze visoke brzine, a ostali preko MS-CAN ili veze srednje brzine. Standardni ELM327 interfejsi podržavaju samo HS-CAN vezu što znaći da sa njime možete pristupati samo nekim modulima u vozilu. Za pristup modulima koji koriste MS-CAN na standardnom interfejsu potrebno je napraviti nekoliko preinaka za koje je potrebno nešto preciznog elektroničarskog alata i nešto predznanja. K Dijagnostika u svojoj ponudi ima ispitane i već prilagođene ELM327 interfejse sa prekidačem za HS/MS CAN koji sa ELMConfig programom rade na plug&play principu.

Kako se koristi ELMConfig program

Za početak je potrebno priključiti Vaš ELM327 USB interfejs kabel na USB port računala te instalirati potrebne drivere. Detaljne upute za ovo pročitajte u uputama koje ste dobili uz interfejs kabel.

Sada pokrenite ELMConfig program. Na ekranu se otvara prvi prozor u kojemu je potrebno odabrati jezik sučelja (engleski ili ruski) te COM port na kojem su instalirani driveri Vašeg interfejs kabela. Zatim odaberite model Vašeg vozila Connection i kliknite na OPEN PORT.

ELMConfig - početni ekran

Otvara se glavni ekran ELMConfig programa. Sa lijeve strane je popis dostupnih modula na vozilu podijeljen na HS CAN i MS CAN grupu.

Da bi pristupili modulima koji komuniciraju putem HS CAN veze prekidač na ELM327 interfejsu mora biti prebačen na HS-CAN. Kod ostalih sistema treba prebaciti na MS-CAN položaj. Ispod popisa dostupnih modula nalazi se DTC prozor u kome se pomoću tipki READ DTC i CLEAR DTC mogu pročitati i pobrisati greške iz odabranog modula.

Glavni ekran ELMConfig programa

Klikanjem na naziv pojedinog modula sa desne strane se otvara tab sa informacijama o njemu. Kliknite na Read da bi program isčitao podatke o odabranom modulu. Konfiguraciju odabranog modula mijenjamo odabirom taba Configuration. Prije nego izvršite bilo kakve promjene kliknite na tipku READ FROM….. da program pročita trenutnu konfiguraciju modula i zatim SAVE TO FILE da bi ju spremili. Tako će te u slučaju bilo kakvih problema imati spremljen backup sa originalnom konfiguracijom.

ELM Config - konfiguracija modula

Ovisno o odabranom modulu konfiguracijski tab imati će jednu ili više stranica sa postavkama. Nakon što ste pročitali trenutnu konfiguraciju modula (Read from …) i spremili ju (Save configuration) možete pristupiti promjenama. Nakon što ste odabrali nove postavke konfiguraciju spremate u memoriju modula odabirom opcije Write to … .

Osim taba Configuration koji služi za postavljanje konfiguracije, tj. odabir raznih opcija ELMConfig nudi i tab Procedures. Na ovom tabu nalaze ze razne procedure ovisno o odabranom modulu.

Na tabu Procedures pronaći će te opcije za resetiranje modula, kalibraciju raznih senzora, promjenu prijeđene kilometraže (samo na više), odzračivanje kočnica, resetiranje crash recorder podataka i slične napredne funkcije

ELMConfig tab sa procedurama

Za kraj napomenimo… ELMConfig je program sa moćnim opcijama koji može reprogramirati postavke Ford vozila na najdubljoj razini. Program koristite samo ako ste sigurni da znate što radite i uvijek napravite backup originalnih postavki. Autor ovog teksta neće biti odgovoran za bilo kakve probleme nastale nestručnim korištenjem ovog programa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)