TESTOVI, RECENZIJE I OPISI AUTO-DIJAGNOSTIČKE OPREME

Kako odabrati OBD adapter za auto dijagnostiku preko mobitela

Kako odabrati adapter za autodijagnostiku preko mobitela

Ukoliko vozite iole noviji automobil sigurno Vam se barem jednom dogodilo da na instrument ploči svoga vozila ugledate famoznu CHECK ENGINE lampicu. Paljenje CHECK ENGINE lampice najčešće će automatski upaliti i tzv. SAFE MODE, tj. motor će izgubiti snagu i moći raditi samo na niskim okretajima. U tom slučaju najpametnije je odvesti se polako do prvog servisa ili pozvati vučnu službu.

lampica OBDII greške motora
CHECK ENGINE lampica

Što se u stvari dogodilo? Elektronika motora prepoznala je problem u sustavu kontrole motora te ograničila turbinu i sustav ubrizgavanja da ne bi došlo do nekog većeg oštećenja.

Što možete napraviti sami ukoliko hitni odlazak u servis nije opcija? Ukoliko imate neki priručni sustav za auto dijagnostiku možete očitati zabilježenu grešku i pokušati ju obrisati. Nekada će jednostavno brisanje greške riješiti problem i moći će te nastaviti voziti dalje. U slučaju većeg kvara lampica će se vjerojatno ubrzo ponovo upaliti ne barem će te prema očitanoj grešci pobliže znati o čemu se radi.

Najpopularnije priručno rješenje za ovakve probleme je mobitel sa instaliranom aplikacijom za auto dijagnostiku i OBD adapter za povezivanje mobitela i automobila.

Brisanje grešaka preko mobitela

AUTO DIJAGNOSTIČKE APLIKACIJE ZA MOBITEL

Na Google Trgovini Play i iOS App Store-u nalazi se na stotine aplikacija ove namjene. Možemo ih podjeliti u nekoliko kategorija:

OBDII aplikacije

Ovakvih aplikacija je najviše. Koriste takozvani OBDII protokol za komunikaciju sa vozilom i služe za osnovnu dijagnostiku motornog kontrolera na bilo kojem vozilu. Mogu pročitati i pobrisati greške motora te pratiti osnovne parametre rada. Rade na svim iole novijim vozilima (benzinci noviji od 2001 i dizeli noviji od 2004) bez obzira na proizvođača.

Ograničenja su ta da ne mogu očitavati greške dodatnih sustava kao što su ABS, Airbag, Klima i sl. no idealni su kao priručna dijagnostika koja će Vam u slučaju paljenja CHECK ENGINE lampice omogućiti pročitati grešku zbog koje je problem nastao te ponuditi mogućnost resetiranja.

Pošto ovakve aplikacije mogu ćitati osnovne parametre rada motora kao što su broj okretaja, temperature, lambda sonda, količina ubrizganog goriva, napon akumulatora i sl. mogu se koristiti i za prikaz tih podataka koje standardno nemate na instrument tabli. Često se koriste u vozilima sa ugrađenim Android Audio sustavom kao dodatna ploča sa instrumentima.

Primjer ovakvih aplikacija su:

 • TORQUE LITE/PRO
 • EOBD Facile
 • CAR Scaner
 • Clear&Go
 • OBD2 Scanner

Aplikacije za dijagnostiku određene grupe vozila sa naprednim mogućnostima

Za razliku od OBDII aplikacija ovaj tip programa koristi tvorničke protokole za auto dijagnostiku pa osim dijagnostici motora može pristupiti i drugim sustavima u vozilu. Ove aplikacije najčešće su napravljene posebno za jednog proizvođača vozila ili samo određene modele automobila.

Glavna prednost im je što imaju puno više mogućnosti od univerzalnih OBDII softvera tako da će te osim standardnih čitanja i brisanja kodova grešaka motora moći odraditi i neke servisne funkcije poput poništavanja servisnih intervala, kontrole DPF-a, testove komponenti i sl. Također, prikazati će i greške ABS-sustava, zračnih jastuka, instrument ploče i sl. Ovakvi sustavi usporedivi su sa profesionalnim dijagnostikama kakve se koriste u servisima.

Na žalost ovakve aplikacije ne postoje baš za svaki tip vozila. Pošto se svakodnevno pojavljuje sve više ovakvih programa najbolje je na trgovini aplikacija provjeriti što je trenutno dostupno. Ovo nekoliko primjera:

 • OhNo! for Renault – napredna dijagnostika za Renault vozila
 • AlfaOBD – napredna dijagnostika za Alfa Romeo
 • BimmerLink – napredna dijagnostika za BMW
 • SZ Viewer – napredna dijagnostika za Suzuki
 • Forscan i ForSYS – napredna dijagnostika za FORD

Aplikacije za specifične namjene

Ovdje spadaju aplikacije koje ne služe za klasičnu auto-dijagnostiku. Na primjer aplikacije za praćenje parametara DPF ili FAP filtera čestica, kontrolu TPMS sustava ili promjenu parametara rada/kodiranje.

Evo nekoliko primjera:

 • VAG DPF – kontrola DPF-a na VAG vozilima
 • FAP LITE – kontrola FAP filtera za Peugeot/Citroen
 • FDPF – DPF monitor za FORD vozila
 • BimmerCode – kodiranje i promjena parametara na BMW i Mini vozilima

OBD ADAPTERI ZA AUTODIJAGNOSTIKU PREKO MOBITELA

Osim mobitela i instalirane aplikacije za autodijagnostiku potreban Vam je i OBD adapter kojim će te povezati elektroniku vozila sa pametnim telefonom. U tu svrhu koriste se bežični adapteri koji rade putem BLUETOOTH ili WI-FI veze.

Spajanje adaptera OBDII za auto dijagnostiku

Na tržištu je velik broj ovakvih adaptera. U nastavku teksta opisati ćemo Vam one koje mi imamo u ponudi da bi Vam olakšali izbor. Krenimo od najjeftinijeg:

ELM327 BT MINI

ELM327 bluetooth mini
ELM327 BT MINI

Najjeftiniji model adaptera za autodijagnostiku putem pametnog telefona. Radi dobro sa OBDII aplikacijama kao što je TORQUE. Poslužiti će za čitanje/brisanje grešaka motora i gašenje CHECK ENGINE lampice.

Iako radi sa većinom vozila imali smo situacija gdje se ovaj adapter nije htio spojiti na neke modele Renault i BMW vozila iz 2000-tih godina tako da bi mogli reći da je kompatibilan sa otprilike 90% automobila.

Ukoliko planirate koristiti i neke aplikacije sa proširenim mogućnostima ili aplikacije posebne namjene kao što su one za kontrolu DPF-a preporučamo da ipak uzmete neki od skupljih modela pošto postoji velika mogućnost da ovaj neće dobro raditi sa njima.

Ovaj OBDII adapter prvenstveno je namijenjen za jeftin ulazak u svijet autodijagnostike preko mobitela te kao alat koji će te imati sa sobom u automobilu da bi mogli brzo utvrditi što je uzrokovalo paljenje CHECK ENGINE lampice.

Ovaj OBDII adapter koristi Bluetooth vezu i radi samo na ANDROID uređajima.

VGATE ICAR2 BLUETOOTH

VGATE iCAR ELM327 bluetooth
VGATE ICAR2

Kvalitetan OBDII adapter za autodijagnostiku renomiranog proizvođača VGATE. Ovo je njihov početni model no izrađen je vrlo kvalitetno te baziran na brzom 16-bitnom ARM procesoru. Kompatibilan je sa većinom aplikacija sa Google PLAY trgovine te se osim standardnih OBDII aplikacija može koristiti i sa programima koji nude napredne opcije.

Uređaj ima i stand-by funkciju te ga možete ostaviti priključenog u vozilu. Nakon nekih 20 min neaktivnosti uređaj će se automatski ugasiti da ne bi trošio akumulator. Za ponovno uključivanje dovoljno je stisnuti prekidač na njemu.

Uređaj koristi BLUETOOTH konekciju i radi na svim ANDRIOD telefonima i tabletima. Može se koristiti i u kombinaciji sa PC računalom.

Moramo još napomenuti i da se radi o ORIGINALNOM VGATE adapteru pošto je tržište preplavljeno kopijama ovog uređaja koje su jeftinije no po kvaliteti daleko ispod originalnog.

Ovo je jedan od najpopularnijih OBDII adaptera na tržištu i možemo ga preporučiti svima pošto po i dalje vrlo povoljnoj cijeni nudi puno više od jeftinih NO NAME uređaja.

VGATE ICAR PRO BLUETOOTH 3.0 i 4.0

VGATE ICAR PRO

Nova poboljšana verzija VGATE ICAR2 uređaja. Povećana brzina komunikacije, brži procesor te podrška za više novih protokola omogućiti će brže spajanje na vozilo, brže osvježavanje podataka kod prikaza parametara to općenito bolje korisničko iskustvo.

Uređaj je kompatibilan sa praktički svim auto dijagnostičkim aplikacijama sa Google trgovine Play i svim vozilima. Koristi BLUETOOTH 3.0 ili 4.0 vezu što mu omogućava stabilnu konekciju sa telefonom čak i na većim razdaljinama.

Uređaj se nakon dvadeset minuta neaktivnosti prebacuje u stand-by mod i ponovo uključuje kada ga telefon kontaktira putem bluetooth konekcije. Ovo ga čini idealnim za korištenje sa Android audio sustavom jer ga možete ostaviti priključenog bez straha da će Vam isprazniti akumulator.

Uglavnom radi se o TOP modelu bluetooth adaptera koji će raditi na svakom automobilu i sa svakom auto dijagnostičkom aplikacijom. U ponudi imamo iCAR PRO 3.0 koji radi na ANDROID ili PC uređaju ali i iCAR PRO 4.0 koji se može koristiti i na iOS uređajima (iPhone, iPad)

VGATE VLINKER BM

Još jedan BLUETOOTH adapter proizvođača VGATE. Ovaj uređaj podržava sve ono što podržavaju i gore opisani adapteri no dodatno je prilagođen radu sa iznimno popularnim programima za BMW:

 • BIMMERLINK – aplikacija za naprednu dijagnostiku svih sustava na BMW vozilima
 • BIMMERCODE – aplikacija za kodiranje i promjene parametara na BMW i MINI vozilima

Dakle ovdje se radi o TOP modelu iz VGATE ponude. Ukoliko želite najbolji dostupni adapter ili ako vozite BMW vozilo (E, F ili G serija) te želite imati profesionalnu dijagnostiku za njega te mjenjati razne parametre (isključivanje START/STOP sustava, deaktivacija upozorenja za pojas, podešavanje svjetline AngelEyes svjetala, aktivacija Sport moda na iDrive displeju i još jako puno toga) onda ne morate više tražiti…ovo je pravi izbor za Vas!

ELM327 WIFI

ELM327 WIFI
ELM327 WIFI

ELM327 WIFI je adapter koji umjesto BLUETOOTH veze koristi WIFI. Glavni razlog tome je kompatibilnost sa iOS uređajima iPhone i iPad. Naime iOS uređaji radi restrikcije u sustavu ne dozvoljavaju spajanje na standardne BLUETOOTH veze. Najjednostavnije rješenje za ovo je korištenje adaptera sa Bluetooth vezom.

Iako ovi adapteri podržavaju i spajanje na ANDROID uređaje za njih ipak preporučujemo bluetooth uređaje kao što su VGATE iCAR2 ili VGATE iCAR PRO.

ELM327 BLUETOOTH sa HS/MS CAN prekidačem

Bluetooth adapter ELM327

Još jedan bluetooth adapter posebne namjene. Specifičnost ovog uređaja je HS/MS CAN prekidač. Ovaj adapter namjenjen je korištenju sa FORSCAN softverom za naprednu autodijagnostiku FORD i MAZDA vozila.

Čemu ovaj HS/MS CAN prekidač služi. Standardno vozila za dijagnostiku putem OBDII protokola koriste tzv. HS CAN (High Speed CAN) vezu. Kod FORD i MAZDA vozila neki sustavi umjesto HS CAN konekcije koriste takozvanu MS CAN (Middle Speed CAN) vezu.

Ukoliko koristite FORSCAN program na ANDROID telefonu ili PC računalu kod spajanja na neke sustave (npr. elektronika klima uređaja, BCM, elektronika u vratima i sl) dobiti će te poruku “Prebacite prekidač na MS CAN”. Ukoliko imate obični Bluetooth adapter bez ovog prekidača nećete moći pristupiti takvim sustavima.

Ovaj adapter sa prekidačem prebačenim u HS CAN položaj ponaša se kao bilo koji drugi standardni bluetooth adapter pa se bez problema može koristiti sa svim automobilima te sa dugim OBDII aplikacijama osim FORSCAN-a

THINKCAR ADAPTERI ZA AUTODIJAGNOSTIKU

Spomenuti ćemo još ova dva bluetooth adaptera za auto-dijagnostiku posebne namjene. THINKCAR je poznata firma za autodijagnostičku opremu sa sjedištem u Americi i proizvodi ova dva vrlo popularna i omjerom cijene i mogućnosti isplativa uređaja koji dijagnostiku preko smartphone-a dižu na jednu višu razinu.

Jeftiniji THINKSAFE omogućiti će Vam dijagnostiku svih sustava na praktički bilo kojem vozilu te osnovne servisne i reset funkcije (reset servisa, EPB kočnica, SAS senzora itd.)

Jači model THINKDIAG je prava profesionalna univerzalna auto dijagnostika koja nudi praktički sve što nude i skupi profesionalni sustavi za auto-dijagnostiku kakve koriste veliki auto servisi. DIjagnostika i brisanje grešaka na svim sustavima, live data, testovi aktuatora, resetiranja, reprogramiranja parametara, servis parkirnih kočnica, prisilna regeneracija DPF-a, TPMS senzori, kalibracije i kodiranja samo su dio toga što nudi.

Ova dva uređaja su zadnjih godinu dana među najprodavanijim auto-dijagnostičkim uređajima uopće jer će za vrlo razumnu svotu novaca pretvoriti Vaš mobitel u ultimativnu auto dijagnostiku za kakvu ste prije samo nekoliko godina morali izdvojiti nekoliko tisuča Eura. Više o njima pročitajte na donjem linku:

ZAKLJUČAK

Na kraju da rezimiramo u nekoliko rečenica…

 • Trebate nešto što jeftinije za obrisati grešku motora kada nastanu problemi – ELM327 BLUETOOTH MINI
 • Trebate kvalitetan uređaj za OBDII dijagnostiku preko mobitela – VGATE ICAR2 BLUETOOTH
 • Želite najbolji model bluetooth adaptera koji će raditi sa svakim automobilom i svakom aplikacijom sa Google PLAY Trgovine, izuzetno se brzo spajati i imati najstabilniju vezu – VGATE iCAR PRO BLUETOOTH 3.0
 • Želite autodijagnostiku na mobitelu no koristite iPhone – ELM327 WIFI
 • Vozite BMW i trebate kompletno rješenje sa mogučnošću dijagnostike, kodiranja i reprogramiranja – VGATE vLINKER BM
 • Tražite dijagnostiku za FORD i MAZDA vozila preko mobitela ili PC računala – ELM327 BLUETOOTH HS/MS
 • Želite profesionalnu dijagnostiku na mobitelu – THINKSAFE ili THINKDIAG

Za sva dodatna pitanja ostavite komentar ili nas nazovite na 091/889-0115

2 komentara na “Kako odabrati OBD adapter za auto dijagnostiku preko mobitela

 1. Momir Kauzlarić napisao:

  Poštovani, zanima me da li Vgate iCAR pro kompatibilan za Suzuki sx4 1.6 benz 79 kW i koliko precizno će očitati greške vezane uz check engine . Hvala , lp M.Kauzlarić

  1. Kristijan Bartolović napisao:

   Da kompatibilan je i možete koristiti bilo koji OBDII softver sa Google Play trgovine. Očitati će greške isto precizno kao i svaka druga OBDII dijagnostika. Nisam još čuo za neku dijagnostiku koja “neprecizno” očitava greške… Prikazati će Vam kod brojčani kod greške u obliku Pxxxx i kratki opis, a dodatno prema kodu greške možete pronaći još više podataka o grešci na internetu. Također uz čitanje i brisanje grešaka moći će te pratiti parametre rada motora u realnom vremenu što je ponekad vrlo važno za utvrđivanje problema.
   Za Suzuki postoji baš i namjenska aplikacija za autodijagnostika SZ Viewer koji možete besplatno skinuti na Trg. Play i koji bi trebao omogućiti i čitanje/brisanje grešaka sa drugih sistema (ABS, Airbag, AC/HVAC, BCM i sl.) no nisam imao prilike raditi sa njime pa za detalje pogledajte opis programa na netu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)