KAKO KORISTITI AUTODIJAGNOSTIKU

Ugasite upozorenje na servisni interval pomoću VCDS-a

Gotovo svako moderno vozilo ima ugrađen sustav za upozorenje vozača na servisni interval tj. da je vozilo uskoro potrebno odvesti na redovni servis. Način upozorenja razlikuje se od vozila do vozila no uobičajeno je da se na displeju instrument ploče vozila pojavi znak ključa ili poruka SERVICE NOW.

Service now

Ovo upozorenje vrlo je korisno vlasniku vozila koji ne mora puno razmišljati kada treba posjetiti servis ili promjeniti ulje i filtere u vlastitom aranžmanu, no odrađeni servis neće sam po sebi ugasiti servisnu poruku. Iako se na nekim vozilima servisni interval može poništiti kombinacijom tipki na instrument ploči najbolji i najsigurniji način je pomoću auto-dijagnostike.

Škoda servis interval reset

Kako poništiti servisni interval na VAG vozilima

Na VAG vozilima servisni interval vrlo lako je resetirati korištenjem VAG-COM ili VCDS dijagnostičkog sustava. VAG-COM je starija varijanta ove dijagnostike za VW, SEAT, SKODA i AUDI i može se koristiti na vozilima proizvedenim do 2005 godine. Na vozilima novijim od 2005 koriste se noviji protokoli za dijagnostiku pa je potreban noviji tip kabela i novija verzija programa pod nazivom VCDS (Vag Com Diagnostic Sistem). Ovaj noviji sustav nešto je skuplji no nudi podršku za sva VAG vozila od devedesetih do najnovijih modela proizvedenih ove godine i radi na svim Windowsima uključujući i WIN10, dok stariji sustav radi samo na starijim verzijama Windowsa.

Resetiranje se vrši na jedan od dva načina ovisno o tome radi li se o novijoj instrument tabli sa UDS sistemom ili starijoj bez UDS-a. Instrument ploče sa UDS standardom pojavile su se negdje 2009 godine.

VAG instrument table sa i bez UDS-a

Resetiranje servisa na instrument tabli bez UDS-a

Na starijim vozilima bez UDS sustava otvorite VCDS program i odaberite funkciju SERVICE REMINDER INTERVAL RESET. VCDS se automatski spaja na Instrument tablu vozila i očitava trenutno zapisane podatke.

odabir resetiranja servisnih intervala VCDS

Nakon što je povukao podatke iz instrument table vozila VCDS prikazuje izbornik za resetiranje servisa sa trenutnim parametrima i opcijama resetiranja dostupnim za spojeno vozilo.

odabir resetiranja servisnih intervala VCDS - opcije

Obratite pažnju na to da neka vozila u izborniku prikazuju više opcija resetiranja. Na primjer izbor fiksnog intervala gdje se striktno zadaje kilometraža nakon koje će vozilo prikazati upozorenje servisa ili fleksibilnog intervala servisa gdje vozilo samo računa kada treba promjeniti ulje ovisno o načinu vožnje.

Nakon odabira željenog načina resetiranja i pritiska na PERFORM SRI, VCDS se ponovno spaja na instrument tablu vozila i upisuje nove podatke. Ako je cijela procedura odrađena uspješno dobivate poruku THE NEW VALUE HAVE BEEN SAVED SUCESSFULLY, SRI RESET COMPLETE! Kliknite na OK te isključite kontakt pa ga ponovo uključite. Upozorenje servisa više se ne pokazuje na instrument ploči vozila.

Uspješno resetiranje SRI

Resetiranje servisa na vozilu sa instrument pločom sa UDS-om

Na vozilima sa UDS tipom instrument table resetiranje servisa pomoću tipke SRI reset neće raditi i dobiti će te poruku:

This instrument cluster use UDS protocol
To reset SRI please do [Select]->[17-Instruments]->[Adaptation]
And use the adaption called “ESI: Resetting ESI” or a variant thereof

Dakle procedura je slijedeća: na početnom ekranu VCDS-a kliknite na Select te odaberite 17-Instruments. VCDS se spaja sa instrument pločom i otvara slijedeći ekran:

VCDS resetiranje servisa na instrument tabli sa UDS-om

Odaberite ADAPTATION – 10. U prozoru sa adaptacijama otvorite padajući izbornik sa kanalima. Pronađite i odaberite ESI: RESETING ESI. Zatim u padajućem izborniku New Value odaberite RESET i kliknite DO IT!

VCDS reset ESI

Potvrdite promjenu parametara da bi nova vrijednost bila spremljena u kanal ESI: RESETTING ESI. Zatim u izborniku CHANNEL odaberite FIX: Distance covered since last mileage-dependent inspection. Pod STORED VALUE biti će prikazana kilometraža prijeđena od posljednjeg servisa. Vi pod NEW VALUE upišite 0 i potvrdite sa DO IT!

VCDS ESI distanse since last inspection change

Potvrdite promjenu vrijednosti kilometraže. Potrebno je još resetirati vremenski interval od zadnjeg servisa. Ponovo otvorite padajući izbornik CHANNEL i ovaj puta odaberite FIX: Time since last time-dependent inspection. Pod STORED VALUE biti će prikazan broj dana od zadnjeg servisa. Promjenite ovu vrijednost u 0 tako da upišete u NEW VALUE, stisnete DO IT! i potvrdite promjenu.

VCDS resetiranje time since last inspection

Svi parametri sada su promijenjeni. Isključite kontakt, ponovo ga uključite i provjerite dali se upozorenje servisa isključilo.

Oprema potrebna za resetirati servisni interval

2 komentara na “Ugasite upozorenje na servisni interval pomoću VCDS-a

  1. Damir Godinić napisao:

    pozdrav!
    da li mogu sa VAG-autodijagnosikom 1990-2004 poništiti intervale servisa na mojem vw polo iz 2007?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)