TESTOVI, RECENZIJE I OPISI AUTO-DIJAGNOSTIČKE OPREME

Koji laptop za autodijagnostiku automobila?

Koje računalo odabrati za auto dijagnostiku

Većina autodijagnostičkih sistema, profi i amaterskih, zahtjeva laptop za autodijagnostiku na koje ćete instalirati autodijagnostički program i spojiti interfejs kabel. Zbog toga vrlo često dobivamo upite o tome kako odabrati pravi laptop za autodijagnostiku. Nekada su stariji sistemi tražili računalo koje ima specijalne COM-PORTOVE za spajanje interfejsa koje je na prijenosnim računalima bilo teško pronaći pa je nabavka pogodnog laptop za autodijagnostiku bila prava noćna mora. Danas se moderni dijagnostički interfejsi spajaju na standardni USB port pa odgovor na ovo pitanje u stvari nije toliko kompliciran. Sve u svemu, koji god laptop kupili nećete nešto puno pogriješiti. Da bi bili sigurni definirati ćemo nekoliko stvari koje mogu biti bitne.

 

Autodijagnostika na osobnom vozilima pomoću računala

Koji tip računala

Što uopće trebam? Stolno računalo? Laptop? Tablet? Većina dijagnostika za rad trebaju PC računalo sa Windows operativnim sustavom. Takvo računalo može biti stolno ili prijenosno. U novije vrijeme postoje i kombinacije prijenosnih računala sa touch screen ekranima i odvojivom tipkovnicom koji se mogu koristiti kao tableti. Takva računala ne treba miješati sa tabletima zasnovanim na Androidu ili iOS (iPad), koji nemaju mogućnost instalacije Windows programa pa se neće moći koristiti za ovu svrhu.

Windows tablet za autodijagnostiku

Najpogodnije za rad je prijenosno računalo tj. laptop jer ga možete ponijeti sa sobom gdje god je potrebno, a uz to niste vezani za strujnu utičnicu. Na stolnom računalu sve će raditi kao i na laptopu no kod njega ste vezani uz radionicu gdje je računalo namontirano i dužinu kabela samog interfejsa. Neki ovaj problem rješavaju sa kolicima na kojima je postavljeno računalo pa ga je moguće pregurati do vozila na kojeg želite spojiti autodijagnostiku. Ipak, najelegantnije rješenje je svakako laptop za autodijagnostiku.

Operativni sustav na laptopu za autodijagnostiku

Da bi računalo mogli koristiti na njemu je potrebno imati operativni sustav Windows. Windowsi dolaze u više verzija. Najstarija koju ćemo ovdje uzeti u razmatranje je Windows XP. Iako je ovo operativni sustav kojega je pregazilo vrijeme mnogi ga još uvijek koriste. Na Windows XP-u raditi će većina autodijagnostičkih programa, no jedini razlog zbog kojega bi se odlučili za računalo sa ovim starim operativnim sustavom je taj da imate stariji model laptopa koji je preslab za novije Windowse. Ako eventualno želite koristiti i starije programe kao što su stare verzije VAG-COM-a, Carsoft BMW i MB, ScanMaster 2.1 također razmislite o računalu sa Windowsima XP. Iako se većina ovih programa može instalirati i na novije Windowse u compatibility modu, instalacija na XP je jednostavnija i ne pravi nikakve probleme.

verzije windows operativnog sustava pogodnih za autodijagnostiku

Ukoliko imate noviji model računala izbor pada na Windows 7 ili Windows 10. Postoji još i međuverzija Windows 8/8.1 no rijetko ju ko koristi pa ju nećemo uzeti u razmatranje. Sistemski preduvjeti za Windowse 7 i Windowse 10 su procesor sa najmanje 1GHz i minimalno 1Gb RAM memorije (naša preporuka je minimalno 2Gb). Windows 7 i 10 dolaze u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji. Pošto neki programi za dijagnostiku ne rade na 64-bitnoj verziji Windowsa (recimo neke verzije Diagbox programa za auto dijagnostiku Peugeot i Citroen vozila) preporučamo 32-bitnu verziju.

Konfiguracija računala

Kod odabira konfiguracije, tj. komponenti od kojih je računalo sastavljeno, najvažnije stavke su procesor i memorija. Procesore izrađuju dvije firme, Intel i AMD. Sasvim je sporedna stvar kojega od ova dva proizvođača procesora ćete odabrati. I jedan i drugi proizvođač imaju svoje linije procesora od jeftinih modela koja zadovoljavaju manje zahtjevne korisnike, do ekstra brzih procesora koji za autodijagnostiku definitivno nisu neophodni.

Kod Intelovih procesora slabiji modeli su Intel Celeron, Pentium Dual core, Core 2 duo i Atom. Srednja kategorija je Intel Core i3 i i5, dok se najjači modeli označavaju sa Intel Core i7 i Intel Xeon. AMD ima drugačije oznake. Najslabiji modeli su Athlon X2, Athlon X2 64. Sljedeći na ljestvici su Phenom X3 i X4 te Athlon II. Najjači AMD-ovi procesori nazivaju se Phenom II i FX.

Koji procesor

Za potrebe autodijagnostike srednja kategorija procesora je više nego dovoljna. Oni će Vam osigurati brz i stabilan rad. Čak niti najslabiji od ovih gore navedenih procesora neće imati problema sa pokretanjem aplikacija koje ćete koristiti u radu. Naravno sve će raditi i na najjačim modelima. Ako imate viška novaca koje ne znate gdje ćete potrošiti i oni dolaze u obzir.

Sljedeća važna stvar je RAM memorija. Nova prijenosna računala rijetko imaju manje od 4 Gb RAM-a i ova količina memorije zadovoljiti će Vas bez obzira koju dijagnostiku želite koristiti i koje Windowse imate instalirane na računalu. Više je naravno bolje i osigurati će još fluidniji rad sa računalom općenito. Ukoliko kupujete rabljeno računalo gledajte da ima barem 2 Gb RAM-a. Iako će sve to raditi i na računalu sa 1 Gb RAM-a takvo računalo primjerenije je Windowsim-a XP i na njemu će otvaranje programa i pokretanje raznih funkcija biti usporeno.

Ram memorija

Od ostalih karakteristika obično se navodi još i veličina hard diska (HDD). Pošto nova računala imaju diskove od minimalno 500 do 1000 Gb, a instalacija Windowsa, nekoliko programa za dijagnostiku i eventualno još nekih stvari neće Vam potrošiti više od 100 Gb na ovu vrijednost ne morate puno obraćati pažnju. Tek prastari modeli laptopa imaju premale diskove za instalaciju svega potrebnog.

Hard disk za laptop

Ostalo

Na što još obratiti pažnju? Kod kupovine novog računala imate izbor računala bez pred instaliranog operativnog sustava, tj. računala koja umjesto Windowsa imaju pred instaliran FREE DOS ili LINUX. Da bi takva računala stavili u pogon potrebno je prvo napraviti instalaciju Windows operativnog sustava. Ukoliko na takvo računalo želite staviti legalni i registrirane Windowse to će zahtijevati dodatna ulaganja i njega. Dodatni problem je ako to ne znate odraditi sami jer će Vas i taj posao stajati u najmanju ruku nekoliko rundi piva 🙂

Pogledajte i dali Vaše novo računalo ima CD/DVD pogon. Mnoga nova prijenosna računala više nemaju ovaj zastarjeli hardware što može predstavljati problem jer će to software za auto-dijagnostiku najvjerojatnije dobiti  na ovom mediju. Rješenje je da uzmete memorijski USB stick. Tada na drugom računalu koje ima CD ROM prekopirate instalacijske file-ove sa CD/DVD-a na USB stick pa instalaciju izvršite sa njega.

Računalo sa CD/DVD ROM-om

Zadnja stvar na koju trebate obratiti pažnju je baterija prijenosnog računala. Kod nje je pravilo što jača to bolja. Novi laptop zadovoljiti će Vaše potrebe po ovom pitanju. Ako uzimate polovno računalo obratite pažnju koliko dugo baterija traje. Ako se laptop ugasi nakon 10-15 min rada na bateriji biti ćete osuđeni na razvlačenje produžnog kabela i korištenje ispravljača tijekom rada ili kupovinu nove baterije što može biti skup izdatak.

Zaključak

Dakle da rezimiramo. Želite li proći što jeftinije, otvorite njuškalo, pronađite laptop po cijeni od 500 do 1000 kn. Minimalno 2Gb RAM-a, instalirani Windows 7 ili Windows 10 operativni sustav i solidna baterija su ono što tražite. Ovo će zadovoljiti neke minimalne uvjete.

Ukoliko možete uložiti nešto više novaca i želite garanciju obiđite radnje informatičke opreme ili web-shop-ove i odaberite nešto u cjenovnom razredu koji Vam odgovara. Računala od 1600 do 2500 kn idealna su za auto dijagnostiku. Gledajte da imaju predinstalirane Windowse, min 2Gb RAM , a sljedeći uvjet neka Vam bude baterija, garancija i opći dojam.

I za kraj jedna preporuka. Iz vlastitog iskustva kao serviser uređaja za autodijagnostiku savjetujem Vam da uzmete posebno računalo za potrebe autodijagnostike. Nije problem niti ako imate više autodijagnostičkih programa na njemu i recimo Autodatu, TEC DOC i slične pomoćne programe. Problem je ako računalo koristite Vi za auto dijagnostiku, djeca za instaliranje igrica, a žena za Facebook. Ukoliko niste informatički potkovani da ovakve probleme znate riješiti sami u hodu toplo Vam preporučam da računalo za auto dijagnostiku bude samo računalo za auto dijagnostiku.

VAG autodijagnostika (VCDS 20.4 kompatibilna)

Na raspolaganju

70.00  uključen PDV
PROIZVOĐAČ

OEM AUTODIJAGNOSTIKA

MARKA VOZILA

 

 

11 komentara na “Koji laptop za autodijagnostiku automobila?

 1. Stevo napisao:

  Dobar dan
  Zanima me samo dali se delphi 150 moze instalirati bez instalaciskog cd samim stekanjem dijagnostile u usb port i automobil pa da sama povuce program,hvala

 2. Branislav Radović napisao:

  Dobar dan, interesuje me dali se može instalirati dijagnostika FNR 4 in 1 na Windows7,hvala

  1. Nemam baš nekog iskustva sa tim uređajem ali mislim da ne. Taj sistem je predviđen za windows XP.

 3. Zdravko napisao:

  Interesuje me kad majstor priključi laptop za autodijagnostiku dali ima pristup kodovima i dali lh sutra ako želi može zloupotrijebiti

  1. Ne znam na kakve kodove mislite? Ako mislite kodove grešaka onda ima pristup. Može ih pročitati i pobrisati, no neznam kako bi to mogao zloupotrijebiti. Ako mislite na neke kodove koji bi mu mogli omogućiti da Vam poslije ukrade auto onda ne. Barem ne sa standardnim auto-dijagnostičkim uređajima kakve obično serviseri koriste

 4. Beco Halilcevic napisao:

  Poštovanje,

  Što se tiče kapaciteta računala to je sve ok, ali me zanima koji software se koristi? Kako i gdje se može kupiti ili preuzeti?
  Unaprijed hvala.

  1. Koji Vas softver zanima? Imate li već neki interfejs kabel pomoću kojeg će te spojiti vozilo na kojem želite raditi dijagnostiku sa računalom?

   1. Becir Halilcevic napisao:

    Poštovanje,

    Kabal je najmanji problem, to se može riješiti preko amazona, kupiti, tako da nam je najveći problem software. Software bi trebao da podržava model auta: Opel Corsa C 1.0

    1. Nije baš tako… sve ovisi o kabelu koji imate. Većina softvera zahtjeva neki određeni tip kabela. Na primjer za taj model Opela mogla mi se koristiti MAXIECU dijagnostika sa modulom za Opel vozila. Treba Vam računalo, MAXIECU interfejs/kabel i uz njega dobijete softver koji se instalira na računalo i preko kojega se radi dijagnostika na OPEL vozilima. Ne možete kupiti bilo koji kabel na Amazonu i koristiti ga sa ovim softverom. Taj kabel nije samo kabel već u sebi ima elektroniku koja je namijenjena baš za rad sa MAXIECU softverom. Isto tako sa tim “kabelom” ne možete koristiti recimo DIAGBOX softver za Peugeot/Citroen vozila.

     1. Becir Halilcevic napisao:

      Odlično, hvala Vam na obrazloženju,puno pomaže.

      Lijep pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)