TESTOVI, RECENZIJE I OPISI AUTO-DIJAGNOSTIČKE OPREME

LEXIA vs. DIAGBOX vs. PEUGEOT PLANET

Lexia Diagbox, Peugeot Planet 2000

U ovom tekstu uvesti ćemo Vas u svijet Peugeut/Citroen autodijagnostike. Možda ste već čuli za izraze Lexia, Diagbox i PP2000. Sve ovo su tvornički sistemi za auto dijagnostiku PSA grupe i kao takvi daleko su najbolje rješenje  za CITROEN/PEUGEOT autodijagnostiku. No koja je razlika i što u stvari od toga trebate? Ukoliko planirate nabaviti naprednu dijagnostiku za PSA vozila i ne znate što uzeti ovo je članak za Vas.

Što su Lexia, Diagbox i Peugeot Planet

Dakle prvo da razjasnimo što koji naziv znači:

 • LEXIA3 – interfejs za autodijagnostiku Peugeot i Citroen vozila. Postoje revizija B i revizija C ovog interfejsa. Revizija C je novija aktualna verzija koja radi sa novim software-om.
 • LEXIA – stariji autodijagnostički software za Citroen vozila – koristi LEXIA3 interfejs za spajanje
 • PEUGEOT PLANET 2000 (PP2000) – stariji autodijagnostički software za Peugeot vozila – koristi LEXIA3 interfejs za spajanje
 • DIAGBOX – novi software koji objedinjuje Lexia i Peugeot Planet programe za autodijagnostiku. Također koristi LEXIA3 interfejs za spajanje na vozila.
Lexia3 glavni interfejs

LEXIA3 glavni interfejs

DIAGBOX je aktualna verzija programa za Peugeot/Citroen dijagnostiku i podržava nova vozila te se redovno nadograđuje. Moglo bi se reći:

DIAGBOX = PEUGEOT PLANET 2000 + CITROEN LEXIA

Dakle Diagbox je aktualno rješenje koje objedinjuje sve što je potrebno za rad sa Peugeot i Citroen vozilima.

Diagbox za Peugeot i Citroen

Kada koristiti DIAGBOX, a kada Lexia + Peugeot Planet

Zašto bi netko možda ipak koristio stariju verziju programa tj. instalirao posebno Lexia i posebno PP2000 program. Zato što ovakva kombinacija osjetno brže radi. Ovo nije problem ako imate novije računalo koje će bez problema potjerati najnoviju verziju Diagbox-a bez “štucanja”, no ako imate neki stari laptop pokretanje Diagbox-a moglo bi postati zamorno dugo. Kod takvih računala treba razmisliti o instalaciji starih verzija software-a. Ovo je posebno zgodno ako dijagnostiku koristite za svoje vozilo i ako se ne radi baš o novom modelu proizvedenom u zadnjih nekoliko godina. Onda nema potrebe da instalirate glomazni Diagbox sistem nego na računalo ubacite samo LEXIA-u ili samo PP2000, ovisno koji auto imate.

Lexia i Peugeot Planet software

Minimalni zahtjevi za Diagbox te za PP + Lexia

Za rad sa PeugeotPlanet i Lexia programima na računalu morate imati instaliran 32-bitni operativni sustav. Preporučamo Win XP ili WIN 7 32-bit. Win XP je stari operativni sustav koji više nema podršku od Microsofta pa ga koristite samo ako ga već imate na laptopu. Instalacija Win XP na neko malo novije računalo može biti veliki problem jer ćete teško naći sve drivere, pa ukoliko birate odaberite svakako Windows 7 Profesional (ili ultimate) 32-bit.  Diagbox software raditi će i na 64-bitnim Windowsima, no ako iz Diagbox sučelja pozovete recimo PeugeotPlanet program program će se srušiti i javiti Vam grešku.

Teoretski sve ovo može se instalirati i na Win10 32-bitni, no tu često dođe do raznoraznih problema, pa ako niste dobro informatički potkovani pokušajte izbjeći ovu varijantu. Ukoliko na računalu već imate instalirane 64-bitne Windowse i ne želite ih mjenjati postoji mogućnost instalacije na VMWare. VMWare je besplatni program koji će Vam dozvoliti da na svoje računalo sa recimo Windows 10 64-bit operativnim sustavom instalirate virtualni Win XP i na njega Lexia/PP/Diagbox.

Kod takve konfiguracije upalite računalo koje učita WIN10. Zatim pokrenete VMWare koji učita Windows XP kao da imate računalo u računalu i onda u tome WINXP prozoru pokrenete Diagbox ili neki drugi software. Obratite pažnju da za ovakav sistem morate imati neko stvarno brzo računalo sa dovoljno memorije jer će u protivnom sve jako sporo raditi.

S1279 MODUL

Vezano uz Peugeot/Citroen dijagnostiku pojavljuje se još jedan pojam, a to je S1279 modul. Što je on i za čega služi. Diagbox/Lexia/PP2000 dijagnostike imaju mogućnost spajanja i na najnovije modele lakih teretnih vozila kao što su:

 • Peugeout Bipper
 • Boxer III
 • Boxer III minibus
 • Citroen Nemo
 • Jumper III
 • Jumper III minibus

no za spajanje ovih vozila biti će Vam potreban i dodatni adapter, tzv. S1279 modul koji se spaja između LEXIA3 interfejsa i vozila koje se testira.

S1279 modul za diagbox lexia pp2000

Obratite pažnju da dijagnostiku ovih vozila ne možete odraditi samo sa S1279 modulom, već je on samo dodatak za Lexia3 interfejs. Dakle za rad sa ovim modelima Peugeot/Citroen vozila trebate i Lexia3 glavni interfejs i S1279 modul, te računalo sa instaliranim Diagbox/Lexia/PP2000 programom za autodijagnostiku.

 

10 komentara na “LEXIA vs. DIAGBOX vs. PEUGEOT PLANET

 1. Robert napisao:

  Kolika je verzija diagboxa?

  1. U principu radi uvijek sa zadnjom verzijom dostupnom za zamjenske interfejse. Ja sam ga probao sa 8.50 verzijom, a nisam siguran dali se u međuvremenu pojavila koja novija…

 2. Nikola napisao:

  Molim za savet, imam citroen c-elisse 1,2l 2019 godine, sa kojom verzijom programa mogu iskljuciti lampicu koja prikazije da treba odraditi servis automobila? Trenutno na laptopu imam DiagBox 7.42 u kojoj postoji pomenuti auto, ali nemogu nista pogledati jer mi program izgleda nedozvoljava. A interfej je preradjen za podrsku novijih programa, hvala na razumevanju i jos jedno pitanje. Kako bih mogao doci do verzije 8.50?

  1. Ova vozila iz 2019 trenutno se ne mogu raditi sa zamjenskim interfejsom čak ni sa 8.50 verzijom. I ta verzija stara je nekoliko godina i ne podržava vozila iz 2019.

 3. josip napisao:

  poštovani .koji interfejs i koji program mi je potreban za kompletan rad na peugeot 307 1.4 16 v 2004 godina..hvala lp.

 4. Domagoj napisao:

  Sta mi preporucate za citroen c4 2013 1.6 ehdi 84 kw sa robotiziranim mjenjacem

  1. Zavisi što trebate. Za osnovnu dijagnostiku poslužiti će neka od OBDII dijagnostika. Njih možete pronaći ovdje. Ako hoćete profi rješenje sa originalnim programom, jednostavnom instalacijom i radom sa puno mogućnosti preporučam MAXIECU dijagnostiku sa modulom za CITROEN vozila. Na ovoj stranici možete pronaći detaljni popis što sve može odraditi na Vašem vozilu. Sljedeće rješenje je uzeti zamjenski interfejs kompatibilan sa Diagbox programom pa koristiti Diagbox koji je tvornička dijagnostika za Citroen. U tom slučaju nemate licencu za program, a instalacija i odabir računala na kojem će raditi dosta se komplicira u odnosu na MAXIECU dijagnostiku koja je gotovo rješenje.

 5. Mladen napisao:

  Pozdrav!
  Koja dijagnostika bi bila dobra za Peugeot 308 t9 iz 2015 godine sa 1.6 Blue HDI motorom?
  Znaci da se moze sve pogledati.

  1. Imam nekoliko varijanti. Prva je LEXIA zamjenski interfejs i DIAGBOX program. Tu imate dvije varijante. Malo starija varijanta programa koja radi aute do otprilike 2017 godine, ali za nju morate imati računalo sa 32-bitnom verzijom Windowsa 7 ili 10. Druga varijanta je novija verzija DIAGBOX-a koja se instalira na Virtual Machine i najbolje radi na novijim laptopima sa WIN 10. Ona prva verzija je detaljno ispitana i super radi, a ovu drugu nisam imao baš prilike puno koristiti, ali ćini se da dobro radi. Ovakav sustav nudi najviše mogućnosti.

   Drugi sistem je puno jednostavniji za instalaciju i rad i nema neke posebne zahtjeve po pitanju računala. Radi se o MAXIECU dijagnostici sa modulom za PEUGEOT vozila. Sa njom bi mogli odraditi dijagnostiku motora, airbaga, kočnica i resetiranje servisnih intervala. Više o njenim mogućnostima i podršci imate ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)