TESTOVI, RECENZIJE I OPISI AUTO-DIJAGNOSTIČKE OPREME

Nadogradnja za AUTOCOM/DELPHI zamjenske interfejse 2017.1

Autocom 2017.1 nadogradnja

Napokon nešto novo i dobro za sve vlasnike zamjenskih interfejsa za DELPHI / AUTOCOM / WURTH autodijagnostiku. Zamjenski ili kako ih neki nazivaju CLONE interfejsi predviđeni za rad sa Delphi, Autocom ili Wurth programima za auto dijagnostiku već više od desetak godina česta su oprema po privatnim garažama, no i u ozbiljnijim servisima. Iako su se iz početka bez većih problema na internetu mogle naći nadogradnje programa prilagođene ovakvim ne-originalnim interfejsima već dugo se nije pojavilo ništa vrijedno pažnje. No sada je tu 2017.1 vFINAL verzija koja nakon više godina donosi nešto novo vrijedno pažnje.

Malo o povijesti nadogradnji

Nakon verzije programa iz 2014 godine Autocom / Delphi je promijenio sustav zaštite i licenciranja originalnih programa što je umnogome otežalo programerima/hakerima koji prilagođavaju ovaj program ne-originalnim zamjenskim interfejsima daljnji rad. Posljedica toga su bile puno rjeđa ažuriranja.

Vremenom se pojavila verzija 2015.1.3 koja vrlo dobro radi i do pojave ove najnovije 2017.1 bila je najbolje rješenje. U međuvremenu izlaze i 2016 verzije poznatog ruskog hakera hex2stuff, ali korisnici koji su ju isprobali prijavljuju brojne probleme i veliki broj automobila koji su na popisu, ali jednostavno ne rade. Zbog toga mnogi izbjegavaju ovu verziju i vraćaju se na 2015 ili čak na stariju 2014.

Nadogradnja 2017.1

Onda se početkom ove godine na raznim forumima i njegovoj službenoj stranici pojavljuje novi uradak hex2stuff-a pod oznakom 2017.1. Kao i kod verzije 2016 i ova je puna bug-ova. Ne radi bluetooth veza i gotovo pola auta sa liste ne radi. Čak ni stariji modeli koji su radili u verzijama 2014 i 2015. Nešto kasnije izdaje ispravljenu verziju na kojoj su riješeni problemi sa bluetooth spajanjem no i dalje spajanje na mnoštvo automobila ne radi.

Korisnička zajednica korisnika clone interfejsa je razočarana te se haker pod imenom code4bin aktivira u popravljanju grešaka hex2stuff-ove verzije uz pomoć brojnih korisnika jednog poznatog autodijagnostičkog foruma. Rezultat je pet novih verzija Autocom i Delphi programa u kojima je kroz nekoliko mjeseci riješena velika većina problema prvotne 2017.1 verzije. Finalna peta verzija nazvana je AUTOCOM 2017.1 vFINAL by c4b i prema testiranju velikog broja korisnika foruma koji su za uzvrat dobili besplatne aktivacije ovo je najbolja verzija Autocom/Delphi programa koja se pojavila u zadnjih nekoliko godina.

Što dobivam nadogradnjom na 2017.1 verziju

Kako i kod svake nadogradnje dobivate veći broj podržanih vozila na kojima možete raditi autodijagnostiku. Prvenstveno su to novi modeli iz 2014, 2015 i 2016 pa čak i neki modeli iz 2017-te. Za usporedbu podržanih vozila u verziji 2017.1 u odnosu na verziju 2015.1 pogledajte sljedeći video:

Ukoliko Vas verzija 2015.1.3 koja radi aute do 2015 godine zadovoljava i nemate potrebu za dijagnostikom novijih modela nema potrebe za nadogradnjom. No ako sve više trebate spojiti i neki model iz 2015 i 2016 ili čak automobil iz 2014 kojeg nema na popisu u verziji 2015 onda Vam se nadogradnja svakako isplati. Pošto je originalna 2017.1 verzija izdana početkom 2017 godine, na listi nema puno modela sa godinom proizvodnje 2017 (iako ih ima), no većina vozila podržana je do 2016 godine. Verzija 2015.1.3 kod većine modela završava sa 2013 ili 2014 tako da sa novom verzijom dobivate dvije do tri godine dužu podršku.

Koji su nedostaci 2017.1 verzije u odnosu na 2015.1.3

Trenutno najveći nedostatak verzije 2017.1 u odnosu na verziju iz 2015-te je ISS. Ako ste ga koristili do sada onda znate čemu služi i možda će Vam nedostajati. ISS ili Inteligent Sistem Scanning služi za automatsko skeniranje svih sistema na spojenom vozilu. To je ono kada odaberete vozilo i pod vrsta sustava odaberete ISS – SVI SUSTAVI. Tada program pregleda sve sisteme na vozilu od motora i ABS-a do sustava klima uređaja kontrolera zaključavanja i sl. Na starijim verzijama ovo radi (iako ne na svim vozilima) dok kod 2017.1 verzije morate odabrati jedan po jedan sustav i svaki posebno otvoriti. Rezultat je jednak no automatizrana funkcija skeniranja cijelog vozila ubrzava proces ako želite pregledati sve dostupne module u automobilu.

Ovaj problem riješen je ispravcima u verziji 2017.1 rev.3 i sada ISS automatsko skeniranje svih sustava radi bez problema na svim podržanim vozilima

Drugi nedostatak je malo kompliciranija procedura aktivacije programa. Hex2Stuff je svoj rad zaštitio na način da prodaje aktivator koji je potreban kod aktivacije programa. Kada imate aktivator možete instalirati program na koliko god računala želite, no cijena aktivatora je prilično visoka. Aktivatori za sve starije verzije (uključujući i 2015 i 2016) su otključani i besplatni i možete sami nakon instalacije aktivirati program. Verzija 2017.1 za sada nema otključan aktivator što znači da će te nakon instalacije programa morati poslati aktivacijski fajl putem maila i sačekati da dobijete aktiviranu verziju. Ovo nije neki veliki problem jer aktivirani fajl dobijete najkasnije za 24 sata, a obično u roku sat vremena. Pogledajte sljedeći video u kojemu je cijela procedura instalacije, aktivacije i podešavanja AUTOCOM 2017.1 vFINAL by c4b programa:

Kako da nadogradim svoju autodijagnostiku na 2017.1 verziju

Da bi koristili 2017.1 verziju Autocom programa za zamjenske clone interfejse potreban Vam je interfejs i računalo. Ako Već koristite neku stariju verziju Autocom, Delphi ili Wurth autodijagnostičkog programa i imate interfejs sa kablovima za spajanje, moći ćete ga koristiti i za ovu najnoviju verziju. No prije nego on bude spreman za rad sa njime potrebno je napraviti određene prepravke na njemu tj. ubaciti mu drugačiju verziju firmware-a koja podržava rad sa novijim modelima. Za više detalja oko ovoga javite se u naš servis preko kontakt stranice ili nas nazovite na 091/889-0115.

Ako do sada niste koristili Autocom / Delphi / Wurth dijagnostiku pogledajte našu ponudu interfejsa kompatibilnih sa ovim softverom. Možete odabrati stariji model kompatibilan sa starijim verzijama do 2015 ili novi već prilagođen za rad sa novom 2017.1 verzijom.

Napomena

Prije instalacije bilo kojeg softverskog rješenja opisanog u ovom tekstu informirajte se o legalnosti istog. Korištenje bilo kojeg programa bez valjane licence ili odobrenja proizvođača kao i hakiranih, krekiranih i sličnih rješenja može biti u sukobu sa zakonom te može naštetiti Vašem računalu. Na ovo posebno obratite pažnju ako računalo koristite u službenom servisu i ako korištenjem ove dijagnostike zarađujete novac. U tome slučaju preporučam da koristite isključivo originalna softverska i hardverska rješenja sa uredno plaćenom licencom i računom koji to dokazuje. SVe informacije sa ovih stranica koristite isključivo na vlastitu odgovornost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)