TESTOVI, RECENZIJE I OPISI AUTO-DIJAGNOSTIČKE OPREME

ScanMaster autodijagnostika – opis programa i kratke upute

Scanmaster program jedan je od najboljih komercijalnih programa namjenjenih za rad sa ELM serijom interfejsa. Ono što ga odvaja od gomile besplatnog i komercijalnog softvera njegove su napredne mogućnosti i prijevod na veliki broj jezika uključujući i hrvatski. Razvija ga njemačka firma WGSOFT.DE već dugi nizgodina i svakom novom verzijom proširuju njegove mogućnosti.

software_scanmaster_ss1

Sa Scanmaster programom moguće je vršiti dijagnostiku na svim vozilima koja podržavaju OBDII standard, no on unosi još jednu novost u svijet dijagnostike sa ELM interfejsima. Donedavno su se ELM interfejsi mogli koristiti isključivo za dijagnostiku OBDII kompatibilnih kontrolera no od verzije 1.4.0.0. Scanmaster donosi podršku i za neke starije modele koji koriste tzv. OBDI standard. OBDI je naziv za starije sisteme dijagnostike gdje je svaki proizvođač koristio neki svoj specifični protokol. U verziji programa 2.1 osim svih OBDII kompatibilnih modela podržani su stariji motorni kontroleri na Alfa Romeu (BOSCH Motronic M1.5.5, ME7.3.1, ME3.1), Fiat Bravo/Brava 1.2 (1998 – 2002), OPEL-i od 1996 do 2004 koji koriste KWP2000 protokol, te Selespeed mjenjači.

Kod testiranja OBDII kompatibilnih vozila nema potrebe za ručnim odabirom protokola ili tipa vozila. Jednostavno kliknete na SPOJI i dijagnostika kreće sa radom.

software_scanmaster_ss2

Nakon uspješnog spajanja sa vozilom Scanmaster će isčitati sve važne podatke zabilježene u kontroleru. Tako ćete osim osnovnih oznaka kontrolera odmah dobiti i status stalno nadziranih komponenti (izostanak paljenja, sustav goriva, komponente važne za zagađenje) kao i ostalih sustava koji se ne nadziru stalno (katalizator, ventilacija rezervoara, lambda sonde, EGR ventil…). Njihov status već u samom startu reći će Vam mnogo o stanju motora.

software_scanmaster_ss3

Slijedeća važna funkcija je čitanje i brisanje grešaka. Kod OBDII sistema greške se prikazuju u obliku koda sa četiri znamenke. Neki kodovi su standardni i imaju jednako značenje bez obzira na proizvođača vozila dok su neki specifični za pojedini tip vozila tj. isti kod može značiti sasvim različitu grešku na dva različita vozila. Scanmaster zna napisati opis svakog koda greške bio on generički ili proizvođački specifični kod. Opisi kodova biti će ispisani na engleskom jeziku ali uz upute dobivate i tablicu sa prijevodom svih generičkih OBDII kodova na hrvatski.
Prilikom čitanja grešaka program će razdvojiti stalne greške u sistemu od grešaka koje se povremeno događaju (recimo trenutno prekoračenje neke dopuštene vrijednosti).
Nakon čitanja grešaka možete ih jednostavno pobrisati pritiskom na tipku BRIŠI.

software_scanmaster_ss4

Još jedna zanimljiva i korisna funkcija Scanmaster programa su tzv. Smrznute Slike. Noviji kontroleri će u trenutku pojave greške zabilježiti i trenutna očitanja sa senzora. Ova funkcija prikazati će te vrijednosti pa ćete moći vidjeti npr. kolika je bila brzina i broj okretaja kod nastanka greške, koliki je bio pritisak goriva, temperatura rashladne tekućine i sl.

software_scanmaster_ss5

Scanmaster može pročitati i pratiti sve parametre koje preko svojih senzora očitava motorni kontroler automobila kojeg testiramo. Na Vama je da odaberete koje parametre želite pratiti i način prikaza. Parametri mogu biti prikazani brojčano ili putem preglednih grafikona.

software_scanmaster_ss6

Ekran lambda sonde prikazuje rezultate testiranja lambda sondi. Rezultati koji su ovdje prikazani nisu izmjereni od strane Scanmaster programa već od strane ECU-a. Dakle to nisu vrijednosti koje se očitavaju u realnom vremenu već rezultati zadnjeg samotestiranja senzora kisika koje vrši kontroler.

software_scanmaster_ss7

Još jedna korisna opcija je mjerenje snage, momenta i ubrzanja automobila. Tijekom testiranja vrši se mjerenje ubrzanja vozila i na osnovu parametara očitanih iz kontrolera automobila proračunava snaga vozila. Osim ove funkcije program može na osnovu parametara isčitanih sa kontrolera (MAF senzor i senzor brzine vozila) izračunati potrošnju vozila po prijeđenom kilometru ili na sat.

Morate znati da ne podržava baš svako vozilo sve funkcije koje nudi Scanmaster. Recimo neka vozila ne podržavaju rad sa “smrznutim slikama”, a neka npr. ne vrše samotestiranje lambda sondi, pa Vam kod odabira tih funkcija Scanmaster neće imati što prikazati. Pravilo je da noviji kontroleri imaju više dostupnih funkcija od starijih.

Kao što vidite Scanmaster može odraditi stvarno puno toga. Evo sada nekih stvari koje ne može:

  • Raditi dijagnostiku kontrolera dodatne opremekontroleri dodatne opreme (ABS, zračni jastuci, klima i sl) u pravilu ne podržavaju testiranje putem OBDII protokola već se mogu raditi samo sa specijalnim dijagnostičkim alatima koji koriste tvorničke protokole za dijagnostiku (recimo VAG-COM za VAG grupu, OP-COM za Opele i sl). Ako trebate alat za ovakve stvari pogledajte ponudu sistema za pojedinačne grupe vozila na našem site-u. Scanmaster u trenutnoj verziji osim motornih kontrolera može pristupati još i kontrolerima Selespeed mjenjača. U budućim verzijama biti će dodano još ovakvih mogućnosti.
  • Vračati kilometražu i raditi chip tuningovo su specijalne funkcije koje zahtijevaju reprogramiranje memorijskih chipova unutar kontrolera. Ove stvari ne mogu odraditi niti skupi “brand name” sustavi za dijagnostiku već će Vam trebati posebni interfejsi za takav posao.
  • Poništavati servisne intervalejednostavan razlog zašto niti jedan OBDII sustav za dijagnostiku ne može poništiti podsjetnik servisnih intervala je taj što su servisni intervali dio programa kontrolera instrument table, a ne kontrolera motora. Na velikom broju vozila servisni intervali mogu se poništiti kombinacijom tastera na instrument tabli no za neke će Vam trebati specijalni alat za tu namjenu. Uz upute za Scanmaster program dobivate i objasnjenja za rucno ponistavanje servisnih intervala na velikom broju vozila.
  • Raditi adaptacije, reprogramiranja, promjene parametara i sl. napredne funkcijeOBDII protokol je zamišljen da bi se proizvođače prinudilo otvoriti pristup najvažnijim dijagnostičkim funkcijama. Te funkcije moraju biti dostupne putem standardiziranog protokola i jednako im se pristupa na svakom OBDII kompatibilnom vozilu. Napredne funkcije nemaju ovu obvezu standardizacije i zbog toga svaki proizvođač koristi vlastite procedure za rad. Ako su Vam potrebne ove mogućnosti pogledajte sustave za pojedinačne grupe vozila koje nudimo. Razmislite i o kombinaciji Scanmaster ELM kompleta koji će Vam pokriti gotovo sva vozila sa onim osnovnim i najkorisnijim funkcijama i pojedinačnog sustava za neku grupu vozila za koju ste se specijalizirali (Recimo Scanmaster ELM komplet + Op-COM komplet)

Kako se instalira i registrira program?

Uz CD sa Scanmaster 2.1 programom dobiti ćete i detaljne upute za instalaciju i rad na hrvatskom jeziku. Instalacija je vrlo jednostavna i može ju obaviti i manje iskusni korisnik. Nakon instalacije program će Vam ispisati instalacijski kod koji putem e-maila ili SMS-a šaljete nama, te u kratkom roku istim putem dobivate kod za registraciju koji upisujete u program. Nakon ovoga program je registriran i spreman za rad. ScanMaster 2.1 program kompatibilan je sa Windows XP i Windows 7 operativnim sustavom.

Što ako treba reinstalirati operativni sistem ili zamijeniti računalo?

Ukoliko na računalu dođe do potrebe za reinstalacijom operativnog sustava ili Scanmaster programa kod za registraciju najčešće se neće promijeniti. U nekim slučajevima to se ipak dogodi pa ćete nakon ponovne instalacije Scanmaster programa morati ponovno zartažiti registracijski kod. Naravno to nije problem i dokle god se program reinstalira na istom računalu nitko neće postavljati pitanje oko toga.
No što ukoliko se računalo pokvari ili odlučite staro računalo zamjeniti novim i na njemu instalirati Scanmaster program? WGSoft će Vam nakon prve instalacije dozvoliti da još dva puta promjenite računalo na koje se program instalira bez ikakve nadoplate. Tek nakon toga ćete za eventualnu instalaciju na idućem računalu morati ponovo kupiti licencu.

SCANMASTER komplet za autodijagnostiku:

Uz Scanmaster 2.1 program i računalo za rad će Vam biti potreban i dijagnostički interfejs sa kabelima za spajanje na vozilo. Ukoliko već imate ELM327 interfejs, Scanmaster 2.1 program možete kupiti i posebno, s time da Vam ga možemo isporučiti putem pošte na CD-u uz knjigu sa uputama ili ga možete preuzeti downloadom sa interneta zajedno sa uputama u PDF formatu nakon uplate licence na naš račun.
Ukoliko nemate interfejs i kablove, za Vas smo pripremili poseban popust na cijenu ELM327 sistema, ako uz njega uzmete i Scanmaster licencu.

Scanmaster ELM univerzalna OBDII autodijagnostika

Nema na zalihi

90.00  uključen PDV
PROIZVOĐAČ

OEM AUTODIJAGNOSTIKA

MARKA VOZILA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)